MOBILITATE ÎN MADRID PENTRU SPECIALIZARE ÎN AUTOMATIZĂRI - PROIECT 2017-1-RO01-KA102-035869


Proiect Erasmus+, KA1, Specializarea în mecanică și automatizări pentru forța de muncă europeană

Mobilitate în Madrid – Stagii de pregătire practică în automatizări

22.01.2018 – 02.02.2018

            La mobilitatea din Madrid, care s-a desfășurat în perioada 22.01- 02.02.2018, au participat 17 elevi din clasa a XII-a, Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu”, specializarea Tehnician în automatizări.

Pregătirea practică și vizitele profesionale în intreprinderi de specialitate din Madrid, au avut drept scop, formarea competențelor și deprinderilor practice prevăzute în acordurile de învățare, pentru modulele: VI: Întreținerea planificată; VII: Detectarea defectelor; VII: Reglarea automată a parametrilor proceselor tehnologice (90 ore).
Proiectul a vizat elevii din clasa a XII-a, ciclul II, profil Tehnic, domeniul Electronică, automatizări. Cunoștințele, abilitățile și competențele privind sistemele de automatizări sunt:
Cunoștințe despre: - Schema de principiu a unui SRA: schema bloc a SRA; -Mărimi în SRA: de intrare, de reacție, de comandă, de execuție, de ieșire, perturbațiile; - Componentele SRA: traductoare de intrare și de reacție, elemente de comparație, regulatoare automate, elemente de execuție, instalația reglată; - Alegerea componenteleor; - Criterii date; - Elemente din SRA: elementul de măsurat, element de comparație, element de execuție; SRA: sisteme de stabilizare automată, sisteme de reglare cu program variabil, SRA de urmărire; - Parametrii tehnici supravegheați.
Abilități privind: - munca în echipă și comunicarea în limba engleză- gândirea critică și rezolvarea problemelor;  - evaluarea rezultatelor obținute; - identificarea performanțelor unui SRA; - identificarea funcționării componentelor unui SRA; - identificarea componentelor de circuit pasive după aspect fizic, simbol și marcaj; - verificarea parametrilor de circuit pasive utilizând aparatura de măsură adecvată; - aplicarea normelor de sănătate și securitate în muncă.
Competențe/Atitudini: - utilizarea corectă a vocabularului comun și a celui de specialitate; - comunicarea/raportarea rezultatelor activităților profesionale desfășurate; - formularea și exprimarea argumentelor în vederea susținerii soluțiilor propuse; - utilizarea documentației de specialitate în actualizarea permanentă a cunoștințelor și abilităților; - colaborarea cu membrii echipei de lucru, în scopul îndeplinirii sarcinilor de la locul de muncă.
Întâlnirea din prima zi a stagiului cu membrii echipei organizației intermediare MAD for Europe a fost deosebit de benefică pentru toți participanții, directoarea, Katia Maccarane și ceilalați membri, prezentându-ne aspecte din activitatea organizației, importanța activităților practice desfășurate de elevi în intreprinderi de profil.
Prin activitățile practice desfășurate în organizațiile de primire Grupo Gemidi și Fuse-Box, elevii au reușit să-și însușească cunoștințele și abilitățile practice privind componentele sistemelor de reglare automată (SRA), să le identifice și să vadă cum funcționează, beneficiind de aparatură de ultimă generație, cu programe pe calculator performante și specialiști în domeniul instalațiilor electrice, componentelor electrice, programatori în domeniul automatizărilor pentru sisteme de supraveghere a locuințelor, detectoare de fum pentru hale industriale. Demonstrațiile practice și lucrul în aceste companii, i-au ajutat pe elevii de clasa a XII-a să se perfecționeze în specialitate de automatizări.
Elevii au reușit să comunice în limba engleză și  spaniolă, înțelegând foarte bine ceea ce au de făcut, au fost atenți și au deprins abilitățile practice. Tutorii din companii au comunicat bine cu elevii participanți la stagiu, în limba engleză.
La Grupo Gemidi, un profesionist de origine română, le-a explicat elevilor stagiari, componentele SRA complexe și multe ansamble realizate de el, acesta având un impact deosebit asupra tinerilor noștri. Au declarat deschis că acel tânăr le-a fost un bun exemplu, demn de urmat în viitoarea lor carieră, prin devotamentul lui și cunoștinșâțele pe care le deținea în domeniul automatizărilor.
În cadrul mobilității din Madrid, elevii Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu din Oltenița, au efectuat și vizite profesionale, conform programului oferit de MAD for Europe, la APIEM, asociație profesională în instalații electrice și telecomunicații, la QUIMEL, companie specializată în automatizări industriale, la PLC Madrid, un centru privat de formare profesională, în automatizări industriale.
De asemeni, elevii au vizitat liceul industrial IES Virgen de la Paloma, unul dintre cele mai bune și performante licee tehnologice din Madrid, cu dotări ultra-moderne, ateliere, laboratoare, săli de clase echipate cu materiale didactice și aparatură performantă, care să le permită elevilor să învețe și să se specializeze în automatizări, pe lângă alte specializări, la nivel european.
Vizitele culturale la Muzeul de Știință și Tehnologie din Madrid și la Buen Retiro Park, le-au permis elevilor să vadă exponate diverse privind aplicații ale fizicii, chimiei și tehnologiei la muzeu, iar la Retiro au admirat monumentele, lacul central al parcului și Palatul de cristal, unde erau marcate cu “lacrimi”, numele celor pieriți în naufragii pe mare, dorind să emigreze în Spania pentru o viața mai bună.
Elevii și-au însușit competențele și abilitățile prevăzute în acordurile de învățare, iar la sfărșit, după evaluarea finală au primit Certificatele de participare și Europass Mobility.







Prof. coordonator,
VALENTINA DECU

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mobilitate in Braga pentru specializarea in mecanica, 01.04.2018 - 14.04.2018

JURNAL DE MOBILITATE, STAGIU DE PREGATIRE PRACTICA IN MADRID

Jurnal de mobilitate, Braga, Portugalia